2012. október 21., vasárnap

Paleo TOP 100: az alma



Az egyik legsokoldalúbb és könnyen elérhető-beszerezhető gyümölcs majdnem az év bármely szakában. Világszerte 20 ezer almafajtát tartanak nyilván, ebből csak Európában ezer fajt termelnek, amelyből 40 félével találkozhatunk a hazai üzletekben is.


Egy jonatán alma 31 kalóriát, és több, mint 30 -féle vitamin és nyomelemet tartalmaz, ezek közül az A, B1, B2, B6 vitaminok, a niacin és a folsav, a kálium, a foszfor , a magnézium, a vas, és a kálcium emelendő ki. Akárcsak a többi gyümölcs esetében, az almában sem a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége a döntő, hanem azok speciális keveréke, kombinációja, amelyet a természet az alma formájában ad nekünk.

Sokan gondolják, hogy az alma gyomorsavat termel, de éppen ellenkezőleg. Az alma bázikus és gyomorsav megkötő tulajdonsággal rendelkezik. Lassan és jól megrágva kell enni az érett almát, ez a helyes módja a fogyasztásnak.


Ne hámozzuk meg! Az almában lévő vitaminok 70%-a a héjában vagy közvetlenül a héj alatt található.  Az alma típusától függően a héj önmagában 5-35mg C-vitamint tartalmazhat. A héja gazdag még vasban, magnéziumban, telítetlen zsírsavakban.


 Az almában található jelentős mennyiségű pektin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünkben lévő enzimek nem tudnak feldolgozni, az emésztőrendszerünkben lévő jótékony baktériumok viszont vegyületekké alakítják át. Ezáltal nemcsak az emésztést teszi gördülékenyebbé, hanem védi a bélnyálkahártya felületét is.
  
Ezen kívül mivel érdemelte ki a Paleo TOP 100 címkét?
  • méregtelenít és segíti a zsírégetést 
  •  utazáskor a legjobb szomjoltó és éhségcsillapító
  • erős antioxidáns hatású 
  • természetes édesítő hatású pl. gyümölcsturmixokhoz, süteményekhez
  • szinte egész évben könnyen és jó áron beszerezhető
Felhasználása rendkívül változatos: reggelire más gyümölcsökkel saláta, vitaminturmix  készíthető belőle, a legtöbb süteményem édesítését és állagát teszi élvezhetőbbé, palacsintatésztába reszelve tartalmasabbá válik a nassolnivalónk, bármilyen főételhez gyors és ízletes köret akár nyersen reszelve, darabolva, vagy karikázva egy kis kókuszzsíron megsütve.
 
TIPPEK:
 
1.) Csak olyan almát vegyünk, amin még rajta van a csumája, az frissebb és vitamindúsabb.

2.) Vízben egy órán át áztatva állítólag a vegyszerek kioldhatók a gyümölcsből, így nem kell tartani tőle. Kipróbáltam, és sokkal tisztább íze volt így nemcsak a gyümölcsöknek, a zöldségeknek is.

3.) Ne tároljuk zöldséggel együtt, mert az felgyorsítja az alma romlását.

4.) Az ásványi anyagok ellenállóbbak a hőhatással szemben, de sütés és főzés közben pl. a C-vitamin 65-70 fok felett teljesen lebomlik, ezért inkább nyersen fogyasszuk.


forrás: derecskealma.hu, hazipatika.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése