2013. március 11., hétfő

NAPI PALEO: miért fogyaszt a mák?

Kérdeztétek, miért javaslom annyira a mákot, konkrétan a Mákos-banános pitét fogyókúrához. Mára ezeket gyűjtöttem össze!

1. Finom
2. Könnyen beszerezhető
3. Alacsony glikémiás indexe van (nem dobja meg a vércukorszintet, mégis laktat)
4. Eltelít, és a magas rosttartalmánál fogva nagy része felszívódás nélkül ki is ürül a szervezetből.
5. Kisepri és magával viszi a felesleges, letapadt anyagokat, mérgeket a vastagbélből!



Ezeken kívül a mák heti 3x fogyasztva jó hatással van a csontritkulásra, mivel az olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium.

A boglárkavirágúak rendjébe tartozik. (Ne kérdezzétek, az mi, csak megtetszett a név!) 100 gr mákban 20 gr rost, 20,5 gr fehérje, 23,9 gr szénhidrát található. A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot és – az ókor leghíresebb orvosának, Galenusznak a javaslatára – mákszemekben gazdag kenyereket sütöttek. A gubóban megbújó temérdek mag a termékenység és a jólét szimbólumává lett. Ez a magyarázata a karácsonyi mákos süteményeknek, és ezért szórták meg az ifjú házasokat sok évszázadon keresztül mákkal (manapság rizzsel, de a jelentése ugyanaz). Európában a német, osztrák, magyar, szláv és zsidó konyha fontos alapanyaga a mák, amit főleg süteményekhez, pékárukhoz használnak fel.


Többféle gyümölccsel készítettem már belőle süteményt, az alapja mindig őrölt mák és reszelt alma volt. Így az édesítés is meg van oldva! A legnépszerűbb sütimet, a Mákos-banános pitét azért javasoltam a karcsúsodni vágyóknak, mert ugyan a banán édesebb gyümölcs, de ha a tartós fogyás a cél, akkor - saját tapasztalat - a szervezettől nem szabad hirtelen megvonni minden édeset, amihez utána biztosan vissza fogsz térni. A banán ezért a kedvencem ilyen téren is :-)

LEGTUTIBB MÁKOS PALEO RECEPTEK:
Mákos-banános pite
Mákos-diós palacsinta

Mákos-szilvás pite, a Paleolit konyha hedonistáknak c. könyvem 55. oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése