2013. december 19., csütörtök

Paleo chips őszi-téli zöldségekből

Elegem van a télből!!! Hiányzik a napfény, bármennyi D-vitamint is eszem folyamatosan. Hideg van, plüssmackónak kell öltöznöm minden nap, mert már jó régóta nincs meg az (egyébként gyűlölt) "bundám", ami korábban azért melegített a csontig hatoló hidegtől. Úgyhogy találtam magamnak egy jó kis elfoglaltságot, amivel nem is jönnek vissza a pluszkilók, mert paleo ;-)

Chipset gyártok egész délután! És ebből hagyomány lesz, úgy érzem.

Onnan jött az ötlet, hogy már elég szárazak a még kapható zöldségek. Különben nem lennék híve a hosszú időn keresztüli szárítgatásuknak. A zellergumó különösen dehidratált szegény, pár hónapja már biztos betakarították. Nem is véletlen, hogy ebből sikerült legropogósabbra a chips.

Na, de nézzük, mi meg hogy is történt pontosan.

HOZZÁVALÓK 2 ADAGHOZ:
1 nagy fej zellergumó
2 fej közepes cékla
1/2 sütőtök
4 ek. zsiradék
1 ek. őrölt kömény
1 ek. kurkuma
1 ek. oregánó

 Tálaláskor: himalája só ízlés szerint

1. lépés
A megtisztított zöldségeket szeleteld lehetőleg egyforma, burgonyachips-vékonyságú szeletekre. Ha komolyan gondolod az otthoni chipsgyártást, akkor vess be valamilyen automatizált megoldást, pl. szeletelőgép. Nálam ez a vadiúj kütyüszerelem: Bosch Profimixx 46

2. lépés / nagyon fontos!
A zöldségszeleteket tedd egy tiszta konyharuhába, és itasd le róluk a nedvességet, amennyire csak tudod. Mondjuk tenyerelj végig rajtuk párszor. Ettől a művelettől lesz ropogós chipsed, és nem párolt zöldségkarikád.

3. lépés
Öntsd egy nagy tálba a zöldségszeleteket, szórd rá a fűszereket a só kivételével, add hozzá a zsiradékot, és jól keverd össze. Legélvezetesebb kézzel átforgatni :-)

4. lépés
Minél szélesebb felületű tepsi(k)ben sütőpapírra, vagy a sütőrácsot vastagon bealufóliázva pakold ki egy rétegben a leendő chipseidet. Jó kis türelemjáték, de megéri.

5. lépés
Előmelegített 140 fokos légkeveréses sütőben sütöttem kb. 50 percig. Más típusú sütővel már régen dolgoztam, ott kísérletezz, mi kell neki. A chips készítés lényege, hogy alacsony hőfokra van szükség, és tedd minél lejjebb a sütőn belül, mert egy lassabb, aszalási folyamatot kell elérned.

6. lépés
Szedd ki,öntsd egy szép tálkába, és csak most sózd meg. Ha valamilyen fűszerrel (pl. chili vagy pirospaprika) még megszórnád, rajta!



Tippek:
  •  Sárga- és fehérrépából ill. karalábéból is készítheted.
  • Tunkolhatod házi ketchup-ba (RECEPT ITT) vagy cukormentes dijoni mustárba is.
  • Ha ezt készíted, a fűtést nyugodtan tekerd lejjebb! 
  • Ha olyan szerencséd van, hogy egyszerre két sütőtálcád is van otthon (mint nekem, ld. fenti kép), akkor egyszerre mindkettőt betolhatod a sütőbe. Csak ne közvetlenül egymás alá, hagyj köztük nagyobb helyet, hogy a meleg levegő alaposan átjárhassa mindegyiket. Időnként cseréld meg a helyüket az egyenlő esélyek jegyében.

Várom az élménybeszámolódat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése