2014. november 23., vasárnap

Alapreceptek és tudnivalók a gesztenyéről

Tudtad, hogy a gesztenye több száz éve Olaszországban a szegények alapélelmiszeréül szolgált? Így született meg például a gesztenyeliszt is és sok remek étel, amelyet még ma is lelkesen készíthetünk, ha beköszönt a szezon. Márpedig a piaci árusok tele vannak frissen szedett szelídgesztenyével, így ha még egyszer sem próbáltad ki, most itt az idő sütni, főzni vele. 
forrás: www.bbc.co.uk


Először is megmutatom az alapokat!

GESZTENYEVÁSÁRLÁS
  • Piacon, zöldségesnél érdemes keresni elsősorban szombaton illetve szerdán. Ezek a fő napok ugyanis, a legtöbb árus előtte való nap tölti fel az árukészletét. 
  • Tegnap a budapesti Lehel téri piacon 1.400 Ft/kg áron vettem.

GESZTENYE ELŐKÉSZÍTÉSE
  • Sajnos előfordul, hogy a megvásárolt gesztenyék közül néhányat nem lehet megenni.
  • Ezt úgy tudod kiszűrni, hogy egy nagy tál hideg vízbe teszed a gesztenyéket, vársz pár másodpercig, és ami fenn marad a víz tetején, kiszeded közülük. (Ezekből asztali díszt készíthetsz vagy ha gyerkőcöknek odaadod, biztosan számtalan ötletük lesz, milyen figurává varázsolják.)
  • A víz alján maradt gesztenyéket is vedd ki (a vizet megtarthatod a főzéshez), és a tetejükre egy-egy X-et vágj késsel.

GESZTENYE FŐZÉSE
  • A bevagdosott gesztenyéket tedd egy lábasba, öntsd fel bőségesen vízzel, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd kb. 25-35 percig.
  • Időközben teszteld, hogy megpuhult-e: szedj ki egy gesztenyét, vágd ketté, és kóstolj bele, elég puha-e. 
  • Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet.
  • Ezzel az alapanyaggal a következő két alapreceptet is elkészítheted.
 ********************************************************************************
HÁZI PALEO GESZTENYEPÜRÉ RECEPT

Hozzávalók:
1 kg hámozott gesztenye (ld. fentiek és 1., 2. lépés szerint)
8-12 dkg eritrit (ízlés szerinti mértékben)
1 tk. őrölt vanília vagy két rúd kikapart belseje
5 dl kókusztej
  1. Ha leöntötted a főzővizet a gesztenyékről, csomagold őket újságpapírba 8-10 percre. 
  2. Ezután hámozd meg a külső kemény héját és a belső, sötétbarna rost réteget is. Az előző lépés miatt ez könnyebben fog menni. Ha kihagynád az újságpapírt, akkor is addig állj neki a tisztításnak, amíg még meleg az alapanyag.
  3. A hámozott gesztenyét tedd egy vastag aljú lábasba a többi hozzávalóval együtt, és lassú tűzön fedő alatt főzd kb. 20 percig. Időnként keverd meg, és ügyelj, hogy tényleg mérsékelt lángot használj, ne égjen le.
  4. Ezután tedd turmixgépbe, vagy ragadj botmixert és krémesítsd. 
  5. Ízlés szerint tovább édesítheted, tehetsz bele aszalt gyümölcsöket, mazsolát, kókuszreszeléket, vagy éppen paleo süteményre, kalácsra is kenheted. 
 ******************************************************************************
 FŰSZERES SÜLT GESZTENYE RECEPT

Hozzávalók:
0,5 kg előkészített, megfőtt gesztenye héjában
2 ek. kacsa- vagy libazsír
ízlés szerint só
1-2 tk. őrölt kakukkfű

Ha nem bíbelődnél a megfőtt gesztenye megtisztításával, akkor ezt a receptet próbáld ki. Ráadásul ezt vendégségbe is viheted, vagy sós jellege miatt kínálhatod köretként egy-egy főételhez.
  1. A zsiradékot keverd össze a sóval és a kakukkfűvel (tehetsz hozzá másféle fűszert is ízlésed szerint, pl. chilipehely, őrölt köménymag, oregánó).
  2. Forgasd át ezzel a keverékkel a megfőtt gesztenyéket, és terítsd őket egy széles tepsibe, és önts alá kb. 0,5 dl vizet. Nem kell lefedni, most csak pirítani fogunk!
  3. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig pirítsd a fűszeres gesztenyéket. Időnként nézz rá, nehogy megégjen. Illetve ha van a sütődön grillfokozat és légkeverés kombó, akkor ezt használd hozzá.
************************************************************************
2 GESZTENYÉS DESSZERT RECEPTEM:

Gesztenyés-kókuszkrémes palacsinta
Diós-gesztenyekrémes paleo teasütemény


JÓ  ÉTVÁGYAT A SOK FINOMSÁGHOZ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése