forrás: www.bbc.co.uk |
Először is megmutatom az alapokat!
GESZTENYEVÁSÁRLÁS
- Piacon, zöldségesnél érdemes keresni elsősorban szombaton illetve szerdán. Ezek a fő napok ugyanis, a legtöbb árus előtte való nap tölti fel az árukészletét.
- Tegnap a budapesti Lehel téri piacon 1.400 Ft/kg áron vettem.
GESZTENYE ELŐKÉSZÍTÉSE
- Sajnos előfordul, hogy a megvásárolt gesztenyék közül néhányat nem lehet megenni.
- Ezt úgy tudod kiszűrni, hogy egy nagy tál hideg vízbe teszed a gesztenyéket, vársz pár másodpercig, és ami fenn marad a víz tetején, kiszeded közülük. (Ezekből asztali díszt készíthetsz vagy ha gyerkőcöknek odaadod, biztosan számtalan ötletük lesz, milyen figurává varázsolják.)
- A víz alján maradt gesztenyéket is vedd ki (a vizet megtarthatod a főzéshez), és a tetejükre egy-egy X-et vágj késsel.
GESZTENYE FŐZÉSE
- A bevagdosott gesztenyéket tedd egy lábasba, öntsd fel bőségesen vízzel, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd kb. 25-35 percig.
- Időközben teszteld, hogy megpuhult-e: szedj ki egy gesztenyét, vágd ketté, és kóstolj bele, elég puha-e.
- Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet.
- Ezzel az alapanyaggal a következő két alapreceptet is elkészítheted.
HÁZI PALEO GESZTENYEPÜRÉ RECEPT
Hozzávalók:
1 kg hámozott gesztenye (ld. fentiek és 1., 2. lépés szerint)
8-12 dkg eritrit (ízlés szerinti mértékben)
1 tk. őrölt vanília vagy két rúd kikapart belseje
5 dl kókusztej
- Ha leöntötted a főzővizet a gesztenyékről, csomagold őket újságpapírba 8-10 percre.
- Ezután hámozd meg a külső kemény héját és a belső, sötétbarna rost réteget is. Az előző lépés miatt ez könnyebben fog menni. Ha kihagynád az újságpapírt, akkor is addig állj neki a tisztításnak, amíg még meleg az alapanyag.
- A hámozott gesztenyét tedd egy vastag aljú lábasba a többi hozzávalóval együtt, és lassú tűzön fedő alatt főzd kb. 20 percig. Időnként keverd meg, és ügyelj, hogy tényleg mérsékelt lángot használj, ne égjen le.
- Ezután tedd turmixgépbe, vagy ragadj botmixert és krémesítsd.
- Ízlés szerint tovább édesítheted, tehetsz bele aszalt gyümölcsöket, mazsolát, kókuszreszeléket, vagy éppen paleo süteményre, kalácsra is kenheted.
FŰSZERES SÜLT GESZTENYE RECEPT
Hozzávalók:
0,5 kg előkészített, megfőtt gesztenye héjában
2 ek. kacsa- vagy libazsír
ízlés szerint só
1-2 tk. őrölt kakukkfű
Ha nem bíbelődnél a megfőtt gesztenye megtisztításával, akkor ezt a receptet próbáld ki. Ráadásul ezt vendégségbe is viheted, vagy sós jellege miatt kínálhatod köretként egy-egy főételhez.
- A zsiradékot keverd össze a sóval és a kakukkfűvel (tehetsz hozzá másféle fűszert is ízlésed szerint, pl. chilipehely, őrölt köménymag, oregánó).
- Forgasd át ezzel a keverékkel a megfőtt gesztenyéket, és terítsd őket egy széles tepsibe, és önts alá kb. 0,5 dl vizet. Nem kell lefedni, most csak pirítani fogunk!
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig pirítsd a fűszeres gesztenyéket. Időnként nézz rá, nehogy megégjen. Illetve ha van a sütődön grillfokozat és légkeverés kombó, akkor ezt használd hozzá.
2 GESZTENYÉS DESSZERT RECEPTEM:
Gesztenyés-kókuszkrémes palacsinta
Diós-gesztenyekrémes paleo teasütemény
JÓ ÉTVÁGYAT A SOK FINOMSÁGHOZ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése