2014. április 29., kedd

A XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon - idén először szerzőként is

A XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon - idén először szerzőként is. Szendi Gábor és Mezei Elmira mellett dedikáltam vasárnap.




Ezt még nem meséltem, de a mai napig rácsodálkozom a könyvemre, amikor meglátom a nagyokkal egy polcon. És még nagyobb öröm személyesen is hallani Tőletek, hogy segíthettem egészségesebbé, boldogabbá válni vele. 

(Mindjárt itt a következő könyvem Paleolit fogyókúra hedonistáknak címmel!)

Vigyázat, a kókuszliszt nem egyenlő a kókuszreszelékkel!

Megosztom Veled is ezt a ma érkezett levelet! Eddig eszembe sem jutott, hogy felhívjam rá a figyelmet külön: nem véletlenül írok a kókuszalapú receptjeimbe reszeléket. Te se helyettesítsd kókuszliszttel, nem ugyanaz!
Kép forrása: http://tiffanystreasuresblog.wordpress.com







"Szia Renata! Ma megcsináltam a kokuszos almás muffint, de egy két dolog nem tiszta. Mennyire kell felverni a tojást? Én elég habosra kevertem kb. mint a piskotához, de mikor belekevetem a kokuszlisztet eléggé összeesett és morzsalékos lett. A muffin ugyszintén. Mit rontottam el?"





Sajnos a kókuszliszt nem használható mindenhez amellett, hogy nagyon jó élettani hatása van. Kismértékben szoktam néha keverni a maglisztekkel, de önmagában sütni vele....csalódás és felesleges pénzkidobás.

Miért? 
Mert a kókuszliszt borzasztóan beszívja a folyadékot, teljesen szárazzá válik tőle minden tészta- és süteményféle. Ezen túl olyan, mintha egy nagy bomlasztó ellenpólust alkotna a sütiben: szétdobja az egész tésztát, ahelyett, hogy összeragasztaná a tojással együtt. Viszont nagyon jól lehet vele helyettesíteni a porcukrot! 

Egy nagy esélyt adtam a kókuszlisztnek, amikor csak ebből a lisztféléből kevertem össze palacsintát kókusztejjel és -zsírral. Kókusz-császármorzsának kiváló volt, lekvárral és pirított dióval dobtam fel végül. De minden további kísérlet bebizonyította, hogy nem erre találták ki.

Mire használom?
  • húsok panírozásához
  • zöldséges tócsnilepényekhez, pl. a cukkini elég vizes, emiatt hasznos is
  • süteményekre, tortákra porcukorhintés helyettesítésére
  • néha kismértékben belekevertem kenyérfélékhez, de inkább csak a változatosság miatt
  • sűrítésre pl. valamilyen paleo főzelék vagy zöldségkrémleves esetén

Az első könyvemben a Reggeli fejezetek között van egy kép, a "porcukorhintést" itt is kókuszliszttel végeztem. Eddig még senki sem panaszkodott rá ;-) Ez az a fotó:




Összetevők 100 grammban:
Kalória:  413 kcal
Fehérje: 1,9 gr
Szénhidrát: 26 gr, ebből cukor: 8 gr
Élelmi rost: 39 gr
Telített zsírsav: 8 gr
Transzzsírsav: 0 gr
C-vitamin: 15 mg
Calcium: 32 mg


Forrás: Meru márkájú extra szűz kókuszliszt, általában ezt veszem.


Sok sikert hozzá! És nyugodtan használd, mert egészséges és ez nem magból készült liszt, mint a többi szénhidrátban és fitátokban bővelkedő társai. Csak ne várd tőle a csodát egy süti esetén!





2014. április 24., csütörtök

A tálcán túl

Ma reggel nem volt időm semmi extra reggelit készíteni, úgyhogy amíg zuhanyoztam, elkészült ez a két főtt tojás. 
 
Aztán amikor megláttam őket így, ezen a tálcán rádöbbentem, hogy nem fogok vele jóllakni.



Rendben, nincs mellette sonka, mint a tegnapi omlett esetében, de  mégiscsak ugyanúgy két tojás a főszereplő... Fura. Aztán megfűszereztem himalája sóval, csilipehellyel és őrölt borssal, bekanalaztam szorgosan.És jóllaktam.

A hedonizmus a tálcán túl van. Ez volt az első szabadtéri reggelim, kint az erkélyen. Elég hűvös volt még, de plédbe burkolózva is imádtam!

Irány a munka, még 2 cikket meg kell írnom ma! Gyönyörű napot Neked is!

2014. április 23., szerda

5 fűszeres sonkás omlett


Itt egy jó reggeli tipp a hagyományos tojásétel átfűszerezésére! Jó étvágyat ehhez az egészséges és laktató ételhez! Fogyókúrázóknak kötelező kipróbálni ;-)


Hozzávalók 1 személyre: 
1 ek. kókuszzsír
5 dkg sonka vékonyra szeletelve
2 tojás felverve

és az 5 fűszer ízlés szerint adagolva:

frissen őrölt bors
őrölt kömény
csilipehely
petrezselyem levél
kevés frissen reszelt szerecsendió 

1. lépés
Forrósíts kókuszzsírt egy széles serpenyőben, tedd bele a sonkát, és pirítsd meg kissé.

2. lépés
Vedd le mérsékelt fokozatra a tűzhelyet, öntsd rá a jól felvert tojásokat, és hagyd, hogy magától szétterüljön.

3. lépés
Szórd meg a tetejét mind az 5 fűszerrel ízlés szerint. A szerecsendióval légy óvatosabb, abból a kevesebb több, de a többivel nem kell spórolni, jó ízvilágot adnak össze az omletthez.

4. lépés
Ha már megsült az omlett alja, akkor csúsztasd ki egy tányérra. Nem kell megfordítani, és teljesen megsütni, mivel minden bizonnyal friss tojásból készítetted. 


Tipp:
  • Ha még nem tetted, a feketebors helyett egyszer érdemes kipróbálni a zöldborsot is. Kevésbé csípős, harmonikusabb borsféle.
  • Nekem  ma reggel csak szárított petrezselyem levél volt itthon, ezért az került rá, de a friss sokkal zamatosabb, elsősorban azt ajánlom hozzá!

 


2014. április 22., kedd

Thai kókusztejes csirkeleves - teljesen másképp

Ismered a kókusztejes thai (csirke)levest, a Tom Kha-t? Nagyon finomat kóstoltam korábban egy thai étteremben (greenthai.hu), és a séf elmesélte, hogy mi a titka. Rájöttem, hogy kompromisszumot kell kötnöm, ha itthon is elkészíteném, mert ismerve magamat nem fogok állandóan galangal, indiai citromfű és kaffir lime levél után vadászni és cukorral, tartósítószerrel megspékelt szószokat használni. Arról nem is beszélve, hogy a korianderrel meg köszönőviszonyban sem vagyunk, nem bírom az ízét... :-) 

Így az eredeti receptet a karakterének megtartása mellett kicsit leegyszerűsítettem, átfűszereztem a saját ízlésemre, és valami elképesztően finom leves lett belőle!

A saját recept: thai kókusztejes csirkeleves - teljesen másképp


 3 + 3 ek. kókuszzsír
25 dkg csirkemell kis kockákra vágva
1/2 zöldcitrom leve
2 szál újhagyma szárával együtt (vagy 2 ek. póréhagyma) felkarikázva
7 dkg friss gyömbérgyökér felkarikázva
4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
7-10 dkg gomba (csiperke vagy laska)
1-2 marék friss citromfű (amiből teát szoktunk főzni)
6 dl víz
4 dl kókusztej
só ízlés szerint (nálam ez 1 ek.)
frissen őrölt bors és csili szintén ízlés szerint

1. lépés
Egy magas lábasban felforrósított kókuszzsíron pirítsd meg a csirkemellet, majd amikor már jól átsültek, de még fehérek, csorgasd rá a citromlevet is, ettől kicsit pikánsabb lesz és karamellizálódni fog. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd meg.

2. lépés
Add hozzá a felaprított hagymát, a gyömbérgyökeret, kicsit süsd össze őket, majd a tűzről félrehúzva következhet a fokhagyma és a gomba is.

3. lépés
Öntsd fel vízzel, kókusztejjel, add hozzá az apróbb levelekre tépkedett citromfüvet, az ízlés szerint kiporciózott fűszereket, és fedő nélkül főzd össze, hogy kicsit besűrűsödjön a leves. Ez közepes láng mellett kb. 10 percet jelentett nálam. 

4. lépés
Ez teszi fel az i-re a pontot: keverj hozzá még kb. 3 ek. kókuszzsírt. Ettől lesz igazán selymes, ízletes, kóstold meg előtte-utána és rá fogsz döbbenni!


Tipp:
  • Ha sikerül szerezned, akkor a nálunk jóval könnyebben beszerezhető citromfű helyett használj 1-2 szál indiai citromfüvet. Ezt főzd bele a levesbe már a 2. lépésnél. 
  • Ha nem szeretnéd kerülgetni a gyömbérgyökeret (nem ennéd meg a levesben), akkor a képen látható módon szeleteld-vagdald be. Így könnyebb lesz kihalászni, de ugyanúgy kifő belőle az az íz, amire szükségünk van!


*******************************************************************************************************


A teljesen hagyományos receptet is közreadom összehasonlításképp, forrása a thaicentrum.hu portál. De ne feledd, ez nem paleo recept jó néhány hozzávaló (cukor, szószok) miatt!
 
forrás: thaicentrum.hu

kb. 300 g csirkehús, tisztán mérve
500 ml csirkealaplé
500 ml kókusztej
2 szál thai citromfű (citronella)
kb. 1,5 cm galangal, szeletelve
4 db kaffir lime levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 mk só
kevés feketebors, frissen őrölve
1 db thai chili (ízlés szerint, vagy chilipehely)
kb. 200 g gomba (laskagomba vagy champignon)
3-4 ek thai halszósz (nam pla)
2-3 ek zöldcitromlé
½ korongnyi pálmacukor (vagy 1 tk-nyi barna nádcukor)
A tetejére
1 szál újhagyma
1 maroknyi koriander, frissen
chili, vagy pirított chilipaszta (nam prik pao)


A csirkehúst vékony és lapos falatokra vágom, lehet comb és mellehúsa is, csak csont ne legyen benne. (Abból főzzünk levest.) A citromfüvet egy széles kés élével megnyomkodom vagy rávágok egy serpenyővel, hogy az illóolajok jobban előjöjjenek a rostokból és tányérba illő darabokra vágom. (A végén ki lehet venni, de autentikus thai helyen mindent bennehagynak.)
Egy lábasba öntöm a csirkehúslevest, egyelőre a kókusztej felét és beleteszem a húst. Hagyom, hogy gyöngyözve, lassú hőn forrjon, akkor beleteszem a citromfüvet, a szeletekre vágott galangalt, a lime levelet és a zúzott fokhagymát. Sózom, borsozom, chilit is teszek bele, ha erősre gondolnám - különben elég lesz a végén is. Jó 10 percig hagyom fedő alatt főni, amíg a hús megpuhul.
Közben a gombát megtisztítom és lapos szeletekre vágom, azzal is főzöm a levest még 5 percig. Ha kész, hozzáöntöm a maradék kókusztejet, egyszer felforralom és halszósszal, zöldcitromlével és esetleg egy pici cukorral ízesítem, hogy kellemes, édes-savanykás íze legyen.
A tányérban a leves tetejére teszem az újhagymakarikákat, megszórom a korianderrel és ízlés szerint chilivel.

 

2014. április 21., hétfő

A tökéletes sonka - ilyet vegyél, így főzd meg 3 lépésben!

A Facebook csoportomban már napokkal ezelőtt írtam róla, de hogy később is visszakereshető legyen, itt is közzé teszem. (Még ma este sem untam meg ezt a jó kis porhanyós, ízletes, fűszeres sonkát!)

Még sosem főztél otthon sonkát? Segítek benne! Nemcsak az a fontos, hogyan főzzük meg, hanem az is, hogy pontosan milyen sonkával tegyük ez.

 
Azért azt előrebocsátom, hogy semmi értelmét nem látom ezt a csodás alapanyagot csak kampányszerűen, húsvét közeledtével körbeszimatolni és kizárólag ekkor bőségtálakat készíteni belőle. (Olyan hangulatú ez, mint amikor karácsony előtt megverekszünk a pontyért, az év 355 napján meg a halárus pultján fonnyadnak el...) 


Szóval mindig jó választás a sonka!!! Eszméletlenül finom, és még egészséges is, ha... és még egyszer HA... kizárólag hagyományos füstölésű darabot választasz. Piacra, henteshez, házhoz kell menni érte, nem hiperszupermarketbe, de megéri! Figyelj arra, hogy sötétlilás húst válassz (minél sötétebb, annál szárazabb, vagyis hagyományos úton füstölték-tartósították), és nem árt a tetszetős daraboknál a címkét is elolvasni. Só, ennyi a titka a legtutibb sonkatartósításnak! Nem kellenek hozzá szulfitok és nitritek, csak hozzáértés és idő, mert legalább 4-6 hétig készül egy-egy darab. Gondolj erre is, amikor mérlegeled a különböző árfekvéseket, mert a hagyományos sonka valóban sok odafigyelést kap ellentétben a gyorsérlelésű, füstaromával befújt, vegyszerekkel tartósított és sütéskor orrfacsaró szagot árasztó "nyers" hús társaihoz képest. 

Na, nem terrorizállak tovább. Csak úgy kijött belőlem az őszinte vélemény Írtam már erről bővebben is, itt találod a részleteket: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/search/label/a%20húsról


Megvan a sonka, így főzd meg 3 lépésben: 

1. Áztasd be a hagyományos füstölésű sonkát (pl. comb vagy tarja, az enyém 1,7 kg) hideg vízbe 12-24 órára, így a sok só kiázik belőle.
 
2. Öntsd le róla az áztatóvizet, friss vízzel öntsd fel, és az alapfűszerezéssel (1 vöröshagyma héjastul félbevágva, száraz serpenyőben a vágott fele megpirítva; 1 fej fokhagyma gerezdjeire szedve, megpucolva, 4 babérlevél és egy evőkanál szemes fekete bors) főzd a sonkát kilónként 1-1 óráig. 




3. Hagyd a főzővízben kihűlni, ettől válik igazán omlóssá és ki nem száradttá. Utána emeld ki, és kész! (A főzővizet fel lehet használni egy jó leveshez alapnak.)


TIPP: A 2. lépésnél használj sütőbe tolt római tálat, ha eszméletlen finom ízekre vágysz!
A római tálat először is áztasd be legalább fél órára hideg vízbe, hogy a pórusai megszívják magukat, aztán öntsd ki belőle. Az így előkészített tálba rakd bele az ételt, és NEM előmelegített, hanem még hideg sütőbe tedd: először kb. 15 percig 150 fokon hagyd, hogy átjárja a meleg levegő, hozzászokjon, majd utána tekerd fel nyugodtan akár a maximumra is. Időben kicsit több a pluszkörök miatt a sütés-főzés, de ha végigcsinálod, ételed legeslegfinomabb ételét készíted el benne  .



MÉG TIPP: További fűszereket is használhatsz a főzéshez, pl. borókabogyó vagy csilipaprika vagy póré- vagy medvehagyma.


2014. április 9., szerda

"A paleóval áldozatok nélkül fogytam le!"

Óriási öröm ilyen levelet kapni!!! 




Fruzsi összesen 42 kilótól szabadult meg, az utolsó 12 kilogramm leadását az akkor megismert paleo étrend, ill. a receptjeim, tippjeim segítették tovább. 

Nagy igazság, ahogy ő fogalmaz: "A paleóval áldozatok nélkül fogytam le." Az ismét bombanő-sportlady kedvenc sütije a Mákos-szilvás pitém. Jó ízlése van ;-) A ma megjelent Wellness magazin Sikersztorijában találjátok a vele készült interjút és aki még nem ismeri, a süti receptjét is.

Nagyon nagy gratuláció neki és mindenkinek, aki hasonló utat jár(t) be!  

Csak így tovább, szépüljetek, váljatok egészségesebbé és mellette egyetek jókat!!!