2015. május 25., hétfő

Ropogós garnélafalatok zöldspárgás salátaágyon

 Az eső rám mindig inspirálóan hat - főleg ha a konyháról van szó. A csütörtöki idő ihlette spontán
lakomám eredménye lett ez a leghedonistább, legomegahármasabb ínycsiklandozó fogás. Megosztom Veled a receptjét, próbáld ki Te is! 

Hozzávalók 1 adaghoz:  
A ropogós garnélafalatokhoz:
10 dkg tisztított garnélarák
1 tojásfehérje
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. kurkuma
só, bors ízlés szerint
őrölt chili vagy cayenne bors ízlés szerint
2 ek. kókuszliszt
2 ek. kókuszreszelék
kókuszzsír a sütéshez 

A tőkehalmáj-szószhoz:
1 doboz tőkehalmáj saját olajában eltéve
1 tojássárgája 

A salátaágyhoz:
10 dkg zöldsaláta
10 szál zöldspárga
1 gerezd friss citrom


ELKÉSZÍTÉSE:
1.) A ropogós garnélafalatokkal kezdd: a garnélarákokat főzd meg forró, sós vízben max. 2 perc alatt, és szűrd le. A tojásfehérjét verd habbá, és a zúzott fokhagymát, az összes fűszert, a kókuszlisztet és a kókuszreszeléket is keverd bele. Ezzel a gyurmaszerű masszával gyúrd körbe egyenként a rákocskákat, és felforrósított kókuszzsírban egy serpenyőben 1-1 perc alatt süsd ropogósra mindkét oldalukat.
2.) A tőkehalmájat a saját olajával és 1 tojássárgájával dolgozd össze botmixer segítségével majonézszerű mártássá.
3. ) A salátaágyat is elkészítjük: a zöldspárgát hegyes végét alaposan mosd át hideg vízben, hogy az esetleges homokszemcsék kiázzanak belőle. Aztán vágd le a szárukat ott, ahol már nem törik el magától (innentől lefelé már fás a zöldség), és darabold fel tetszőleges méretűre. Frissen keverd össze a zöldsalátával - isteni a nyers spárga, egyébként zöldborsóhoz hasonlít így az íze -, halmozd rá a garnélafalatokat, és locsold meg alaposan a szósszal. Citromgerezddel tálald, és fogyaszd el frissen.

Ha első olvasatra idegenkedsz valamelyik hozzávalótól, akkor is arra biztatlak, hogy tegyél velük egy próbát - bízz az ízlésemben, imádom a finom ételeket, ízeket, zamatokat ;-)

Nagyon jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése