2015. december 14., hétfő

Az idei háromfogásos karácsonyi menüm * mindössze 60 perc alatt!

Közkívánatra összeállítottam egy olyan háromfogásos karácsonyi paleo menüt, ami mindössze 60 perc alatt elkészíthető. Én is ezt fogom főzni. Nézd meg, milyen fogásokból áll, és ha szimpatikus, akkor ne bonyolítsd Te se jobban. Gondolj csak bele, nem a hosszú órák fogják kifejezni azt a nagyfokú szeretetet a családod felé, amit közvetíteni tud egy finom étel, hanem elsősorban az, hogy egészséges és minőségi menüvel kedveskedsz nekik. És nem mellékesen a pozitív, jókedvű társaságod. Íme, a fogások!

SELYMES ÉS FŰSZERES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

Hozzávalók 4 adaghoz: 

1 ek. kókuszzsír
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
50 dkg kockára vágott sütőtökhús
1 tk. frissen reszelt gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér
1 tk. frissen reszelt szerecsendió
só, bors
6 dl víz
1 dl kókusztej

1. Egy magas falú lábasban forrósítsd fel a zsiradékot, pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is add hozzá.
2. Keverd bele a sütőtökdarabokat, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve, enyhén pirítsd meg.
3. Ezután jöhetnek a fűszerek és a víz. Tedd rá fedőt, és mérsékelt tűzön főzd tovább.
4. Ha felforrt, és megpuhultak a tökdarabok, botmixerrel varázsold krémlevessé a lábas tartalmát.
5. Tedd vissza a tűzhelyre, keverd hozzá a kókusztejet, és ismét forrald fel.

Tipp: Tálald pirított baconkockákkal, reszelt parmezánnal, szórd meg durvára őrölt csilivel és ízlés szerint zöld fűszerekkel. A 3. lépésnél 1 dl minőségi, száraz fehérbort is tehetsz hozzá. 


VAJPUHA LAZAC STEAK PETREZSELYMES KARFIOLRIZZSEL

Hozzávaló 4 adag LAZACSTEAKHEZ: 

4 szelet lazacpatkó vagy 50 dkg lazacfilé
só, bors ízlés szerint
2 ek. kókusz- vagy kacsazsír
frissen őrölt szerecsendió ízlés szerint
friss zöld fűszer, például kapor, petrezselyem
citromgerezdek a tálaláshoz

1. A lazacszeleteket mosd meg, itasd le róluk a vizet, és sóval, borssal megszórva hagyd állni őket 10 percig.
2. Egy vastag serpenyőben forrósíts fel egy kevés kókuszzsírt, és amikor már tűzforró, tedd bele a halat.
3. 2-3 percig süsd az egyik oldalát, amíg kéreg keletkezik rajta, utána fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd további 2 percig. Erre az oldalára reszelj kevés szerecsendiót, és óvatosan emeld ki vagy csúsztasd tányérra.
4. Azonnal fogyaszd, friss citromgerezdekkel, illetve apróra vágott zöld fűszerrel megszórva tálald.
  
Tipp: Elsősorban a friss halat javaslom, ha igazán jót szeretnél enni. Halárusoknál, piacon nézz körül.


Hozzávaló 4 adag KARFIOLRIZSHEZ: 

1 fej friss karfiol 
3 ek. házi liba- vagy kacsazsír
só, bors ízlés szerint
egy csokor friss vagy mirelit petrezselyemlevél apróra vágva

1. Szedd rózsáira a karfiolt, mosd meg alaposan, és a rózsákat vágd le a fejekről. A szárakat, a torzsarészeket nem fogod felhasználni a rizshez. A levágott darabokat aprítsd kb. egyforma, rizsszemnyi méretű morzsalékra.
2. Forrósíts zsiradékot egy lefedhető serpenyőben, forgasd át a karfiolrizst párszor, majd fedő alatt kb. 1-2 percig párold, végül 1 perc alatt fedő nélkül pirítsd meg. Akkor jó, ha még kicsit ropogós, és nem esik szét.




GYÜMÖLCSÖS GESZTENYEKEHELY

Hozzávalók 4 adaghoz: 

15-20 dkg vegyes, szezonális gyümölcs
2 dl kókusztej
6 ek. eritrit
2 tk. őrölt Bourbon vanília
2 mirelit natúr gesztenyemassza

1. Mosd meg, és szükség esetén hámozd meg a gyümölcsöket, majd feldarabolva helyezd őket egy-egy pohár aljára.
2. A kókusztejben keverd el az eritritet és a vaníliát, majd a félig kiengedett gesztenyemasszát gyúrd át ezzel a keverékkel. Hogy miért ne olvaszd ki teljesen a gesztenyét, ekkor fogod megtapasztalni: a fagylalthoz hasonló golyóvá tudod gyúrni az egészet, és máris mehet a gyümölcskehely tetejére.

Tipp: Ha van kedved, egy kis pisztáciamorzsalékkal megszórhatod a desszertet. 


JÓKEDVŰ, VIDÁM ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNOK NEKED! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése