2015. december 13., vasárnap

KÖZKÍVÁNATRA! Így készítem a kedvenc marhapörköltömet - Recept egy tuti köretjavaslattal!

Egyél jókat, egészségeseket! Már biztos jól ismered a mottómat, és azt is, hogy a húsfogyasztás nálam központi téma: minden nap eszem tojást, vagy húsfélét, májat, halféleséget és így tovább. 

Most közkívánatra megosztom a LEGTUTIBB MARHAPÖRKÖLT RECEPTEMET is!

Kell hozzá egy jó hentes, és két órán át ne hagyd teljesen magára. Ám ezután fantasztikusan finom, szaftos, egészséges és laktató lakomában lehet részed. Ha másokkal is megosztanád - érdemes - akkor készíts eleve dupla adagot. A maradék le is fagyasztható! Na, nézzük!

Hozzávalók 3-4 adaghoz: 
Fotó © Siményi Gergely

2 ek. kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
4 ek. paradicsomlé (házi ill. cukormentes)
2 ek. dijoni mustár
50 dkg marhalábszár, 3-4 cm-es kockákra vágva
½ tk. őrölt kömény
8 szem borókabogyó
1 egész babérlevél
frissen őrölt feketebors
1 liter víz
1 ek. parajdi só

  1. Egy vastag falú, széles lábasban hevítsd fel a zsírt, párold meg rajta a hagymát és zöldpaprikát, majd a tűzről lehúzva keverd bele a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a mustárt. 
  2. Mérsékelt tűzön add hozzá a húsdarabokat, és jól keverd át. A só kivételével az összes fűszert tedd bele, majd öntsd fel vízzel. 
  3. Fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon kb. 2 órán át főzd. Időnként finoman keverd át, és ha szükséges, adj hozzá még vizet. 
  4. 2 óra után vedd le róla a fedőt, és így főzd még kb. 20 percig, hogy igazi szafttá sűrűsödjön a főzőlé. 
  5. Végül sózd meg. 
  6. Ügyelj rá, hogy ne égjen le, ha szükséges, önts rá menet közben még egy kis vizet. 

És egy szupergyors és nagyon finom köret hozzá: KARFIOLRIZS!

Hozzávalók 4 adaghoz: 
Fotó © Siményi Gergely 
1 fej karfiol
1 ek. kókusz- vagy kacsazsír
2 gerezd zúzott fokhagyma
só és frissen őrölt bors ízlés szerint

  1. Tisztítsd meg a karfiolt: vágd le a szárát, tedd félre valamilyen leveshez, vagy azonnal fagyaszd le. A rózsákat aprítsd össze késsel vagy aprítógéppel.
  2. Forrósítsd fel a zsiradékot egy széles, vastag aljú serpenyőben, erős láng mellett, majd a tűzről félrehúzva a serpenyőt, keverd bele a zúzott fokhagymát és a karfiolrizst is. Vizet ne adj hozzá, mert akkor megváltozik az illata és az állaga!
  3. Erős lángon, gyakori kevergetés mellett, kb. 3 perc alatt enyhén pirítsd meg a karfiolt. Ízlés szerint sózd, borsozd. 




És ha kipróbálnád a 3 NAPOS PÖRKÖLT-DIÉTÁMAT, azt ITT TALÁLOD!


Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése