2015. július 9., csütörtök

KÖZKÍVÁNATRA: alkoholfogyasztás és 3 személyes kedvenc italreceptem!



Talán még egy előadást vagy rendezvényt sem tartottam úgy, hogy ne kaptam volna meg a
kérdést: mi a helyzet az alkohollal? Lehet? Nem lehet? Mit lehet? Na, nézzük akkor! 


Először is: az alkohol nem szerves része a paleo konyhának. Tökéletesen finom és zamatos ételeket, finom pástétomokat és süteménykrémeket készíthetünk hozzáadott bor, rum, brandy, konyak és társai nélkül is. Ám az is igaz, hogy Magyarországon a „koccintás” az öröm, az ünnepek és a társasági összejövetelek egyik velejárója. Valljuk be nyugodtan, a többségünk nagyon is szívesen fogyaszt ilyenkor alkoholt. 


Ám ettől még tény: az alkohol a szervezet számára megterhelő, az ilyen italok többsége méreganyag, mellyel tönkreteheted az addigi eredményeidet. De tőlem nem kapsz most egy száraz prédikációt - ennyire már biztosan ismersz -, hanem egy élhető és tartósan működőképes irányt és a saját tapasztalataimat szeretném átadni. 

A legfontosabb: ha nem tudod, vagy nem akarod elkerülni a fogyasztását, elsősorban a minőségi száraz borokat válaszd. 

AMI KERÜLENDŐ: mivel ezek gabona- és kőolajszármazékokat, cukrot és egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak.

  • sör
  • vodka
  • whiskey
  • gin
  • konyak
  • rum
  • pezsgő
  • likőrök, stb.
Tokaj-hegyaljai leányzóként és gasztrohedonistaként nálam a minőségi borfogyasztás kultúrája különösen összekapcsolódik a ráérős vacsorákkal és a baráti összejövetelekkel. Amióta tartósan lefogytam és az egészségem is a csúcson, azóta hetente 1-3 alkalommal az étkezéseim része. De a 3 legfőbb tanulságomat mindenképpen megosztom Veled is:

1.) Ismerni kell a mértéket! Ez nem egy képmutató tanács, amit mindenki a Te bosszantásodra szajkóz. Kiütheted magad alkohollal akár minden hétvégén, ez a Te döntésed, én ettől nem fogom rosszabbul vagy jobban érezni magam. Ez kizárólag NEKED fontos. Azt azonban tudd, hogy a szervezetedben komoly károkat okozol ezzel. Miért? Mert ha már egy ideje egészségesebben élsz, akkor a szervezeted is elkezdett kitisztulni a lerakódott méreganyagoktól. Sőt, ha már a tejtermékeket sem fogyasztod (szerencsére!), akkor bármit eszel-iszol, egyre tökéletesebben hasznosul a jobb felszívódás miatt. Tehát ha értékes tápanyagokat, vitaminokat viszel be, akkor még egészségesebb építőkövekkel ajándékozod meg a tested, jobban beépül minden, magasabb minőségi szintre kerülsz 360 fokban. Vagy csak egyszerűen elmúlik a migréned, szebb lesz a bőröd, a hajad, a körmöd, helyreáll az emésztésed – hogy csak néhány gyorsan észlelhető pozitívumot említsek a paleo életmódváltásból – és akkor még a gördülékeny fogyásról, a normalizálódó vércukor- és koleszterinszintedről nem is beszéltünk. Szóval, ha ebbe az egyensúlyi körforgásba belehasítasz egy nagyobb mértékű alkoholfogyasztással, sokkal jobban felszívódik az alkohol is, mint korábban: hamarabb megárt, és rosszabbul fogod érezni magad másnap. 

2.) Nagyon nem mindegy, hogy milyen bort választasz! Ne sajnáld rá a pénzt, egy minőségi bor palackja 1.600 - 2.000 Ft-tól kezdődik. Add meg a módját is! Vegyél elő borospoharat, hűtsd le a kellő hőmérsékletre a bort, és edd olyan finom hús- és zöldségételekhez, amelyet ajánlanak hozzá. De akár kedvedre kísérletezhetsz is, nyugodtan próbáld ki a testes vörösborokat akár halhoz, tenger gyümölcseihez. Nekem például ez az egyik személyes kedvencem a nyári rozé fröccsözésekhez: Mészáros Pál Pinot Noir Rosé 2014, egy palack ára 1.600 Ft körül van.

3.) Minél ritkábban fogyasztasz alkoholt – a bort is ideértem -, annál szebbé válik a bőröd, és jobban megőrzöd a fiatalságodat. Emellett a szervezeted energiáit nem túráztatod feleslegesen a méregtelenítési folyamattal, így energikusabb, tettre készebb és fókuszáltabb leszel minden egyes nap.

Bár én rövideket már nem fogyasztok a tömény alkoholtartalmuk miatt, azért elárulom Neked ezt is: amennyiben valóban minőségi és profi technológia mellett készültek, abban az esetben a pálinka és a tequila ún. silver fajtája még beszavazható a nagyon mértékkel fogyasztott alkoholok sorába. Az előbbit gyümölcsből, az utóbbit agavéból állítják elő.

AMIT ÉN SZOKTAM FOGYASZTANI ÉS A VENDÉGEIMNEK KÉSZÍTENI:




Rozé fröccs, ezen belül is Hosszúlépés: 
1 személyre
1 dl rozé, pl. Mészáros Pál Pinot Noir Rosé 2014
2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
Önts fel a behűtött rozét a vízzel.



Paleo Sangría / 2 személyre:
1 narancs frissen facsart leve
2 ek. eritrit
2 dl minőségi, száraz vörösbor, pl. Weninger Syrah, vagy Gere Attila Villányi Portugieser
4 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
jégkocka ízlés szerint
Egy koktélos pohár szélét vékonyan nedvesítsd be egy narancsszelettel, forgasd át a peremet eritritben, hogy rátapadjanak a szemcsék, és hagyd megszáradni. (Ez az ún. krusztázás.) Egy tálban keverd össze a narancslevet az eritrittel, öntsd fel a többi folyadékkal, és töltsd az előkészített koktélos pohárba helyezett jégkockákra. Szívószállal kínáld, de tehetsz bele pl. narancsgerezdeket is - ekkor jól jön egy kiskanál az ital mellé.


Van egy új fejlesztésem – főleg az autóval közlekedő barátaim ihlették, hogy ők se maradjanak ki a koccintásból:  

Virgin Fröccs / 1 személyre:
1 dl biomust, pl. Anna borház Bio must (egy palack kb. 900 Ft, 100% vörösszőlő-lé)
2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz

Önts fel a behűtött mustot a vízzel, ennyi. Szigorúan borospohárból kínáld!!! :-)



Ezekben az esetekben TELJES MÉRTÉKBEN JAVASLOM KERÜLNI az alkoholtartalmú italokat:

  • Ha nem ismered a mértéket;
  • Ha bármilyen egészségügyi panaszod van;
  • Ha legyengültél vagy műtét előtt-után vagy;
  • Ha fogyókúrázol;
  • Ha böjtölsz vagy méregtelenítesz;
  • Ha babavárásra készíted fel a szervezeted;
  • Ha kisbabát vársz;
  • Ha szoptatsz;
  • Ha szeretnéd csökkenteni a ráncaidat, és megóvni a bőrödet az öregedéstől;
  • Ha zavar a narancsbőröd, és csökkenteni szeretnéd őket (ami a paleo étrenddel és a napi 3 liter vízivással menni fog!).


NÉHÁNY JÓTANÁCS MÉG:

  • Senkinek sem kell alkoholt fogyasztania. Ettől nem lesz se több, se kevesebb ember – akármit is állítanak az adott társaság hangadói.
  • Mindenkinek a saját döntése: iszik, vagy nem iszik. Éppen ezért ne kritizáld vagy bátorítsd Te sem a másikat. Csakis rá tartozik, hogy dönt. (Hacsak nem áll fenn a függőség veszélye.)
  • Ha nem tudod meghúzni a határvonalat a mennyiség terén, inkább teljesen határolódj el az alkoholfogyasztástól.
  • Ha fogyasztasz alkoholt, a legalacsonyabb alkoholtartalmú mellett dönts, és mindig kísérd ásványvízzel, zsíros ételekkel.
  • A legjobb és mindenhol kapható választás a Hosszúlépés-fröccs, ami 2 dl szódából és 1 dl borból áll.
  • A férfiak szervezete alkohol terén kétszer akkora mennyiséggel képes megbirkózni ugyanannyi idő leforgása alatt, mint a nőké. Vedd ezt is figyelembe!

Az alkohol ugyanolyan élvezeti cikk, mint a kávé vagy a csokoládé. Tökéletesen működünk nélküle is, ám egyfajta jutalom a nap végén. Végül is jobban csúszik az étel, élvezhetjük egy jó bor zamatát. Ez még nem feltétlenül egészségtelen, sőt, az én hedonista élet- és ételszemléletemmel nagyon is összeegyeztethető :-)

DE van pár szempont, amit mindenképpen mérlegelj Te is, mielőtt annyit jegyeznél meg az írásomból, hogy akkor hajrá, nem tilos az alkohol. Mert nem ennyire egyszerű!

További szép napot és nyarat Neked!
Reni

2015. július 2., csütörtök

A 3 fő pillér a teljes körű egészségedért!



A nyári életmódtáborom első turnusa tegnap betelt, de a következőre még jelentkezhettek
néhányan: július 27-28-29., 3 fantasztikus nap! Gyere velünk erre a szép és tágas pilisi tanyára feltöltődni, tanulni, lendületet kapni, jókat enni-inni, és pozitív emberek között lenni! 

Aktív pihenéssel, feltöltődéssel, sok izgalmas és hasznos programmal várunk az egészséges életmód jegyében. Mindez a csodás Pilis hegy lábánál, Budapesttől 25 km-re, távol a város zajától egy fantasztikus, erdővel és szeretettel körülölelt 5 hektáros tanyán.  

Tarts velünk! A 3 nap mindegyike élmény dús és hasznos egyszerre, nézzük, mi vár ránk:
  
1.       nap: MINDENT A PALEOLITRÓL - POSTA RENITŐL ELSŐ KÉZBŐL! Gyógyulás, tartós fogyás, egészségmegőrzés – hogyan kezdd el, hogyan folytasd, mire figyelj még a paleoliton belül is! Gyakori tévhitek és széles körű tapasztalatok a mindennapok zökkenőmentesítésére is. Aranyszabályok vendégségben, étteremben, utazáskor, nyaraláskor. Mindez ízletes ételek-italok társaságában, és a legtutibb kenyér és további finomságok közös elkészítésével!

Kép forrása: titankpb.hu
 2.       nap: MINDENT A TESTÜNKRŐL! Áttekintjük a legfontosabbakat a sportról, majd egy közös edzéssel folytatjuk a napot – mely életkortól és testalkattól függetlenül bárki számára teljesíthető. Vendégeink Egyházi Gábor és Böbe, az egészséges testmozgás két elismert szakértője. Az edzés során lehetőség nyílik kipróbálni a Fusion Vital sportszoftverét is (egy testre helyezhető pulzusmérő öv), amit utána Sabján Adrienn életmód tanácsadó segítségével egyénenként ki is elemzünk.  Délután pedig a natúrkozmetikumok és –háztartási szerek világába kalandozunk közös kencefőzéssel egybe kötve. Este tábortüzes paleo vacsora! 


Kép forrása: physio-sehrt.de
3.       nap: A JÓL MEGÉRDEMELT WELLNESS, AVAGY A TEST ÉS A LÉLEK HARMÓNIÁJA. Miért olyan fontos, hogy levezesd a negatív stresszt? Mit tegyél, ha mégsem megy? Hogyan változtass fejben is? Miért nem elég csupán egészségesebben táplálkozni és sportolni? Emellett a vendégünk vagy egy 30 perces professzionális masszázsra is: a gerincregeneráló-, a talp- vagy a stressz oldó masszázs közül az egyik tetszés szerint választható. Délután a fűszerek és a gyógynövények világát ismerjük meg, és saját fűszerkeveréket készítünk.


Lehet, hogy már csak ez hiányzik Neked, hogy változtatni tudj a régi szokásaidon, és eligazodj a sok információ között! Rajtam nem fog múlni a motiválásod, garantálom az óriási lendületet és támogatást az együtt töltött 3 nap során.



IDŐPONT: 2015. júl. 27-28-29.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 49.500 Ft/fő
A részvételi díj magában foglal mindent, azaz:
·         Teljes körű kiadós és egészséges étkezéseket.
·         Korlátlan házi paleo limonádé fogyasztását.
·         Igényes szállást mindhárom éjszakára két- ill. négyágyas apartmanokban (saját fürdőszoba, WC, minikonyha, hűtő, erkély).
·         Az összes programot.


KEDVEZMÉNYEK, HA TÖBBEN JELENTKEZTEK:

2 fő esetén: -5% mindenkinek
4 fő esetén: -10% mindenkinek

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: minél előbb, mert limitált a létszám.

RÉSZVÉTELI DÍJ ÁTUTALÁSA: 2015.07.15-ig
JELENTKEZÉS, RÉSZLETEK: paleohedonista@gmail.com


Az biztos, hogy a 3 nap alatt minden búbánatot magad mögött hagyhatsz, és újratöltheted a tested-lelked a paleo ételek mellett friss levegővel, békességgel, tiszta erdei túrával és további élmény dús programokkal! És - végképp nem utolsósorban - sokat meríthetsz abból a szeretettel és őszinte emberi érzésekkel teli világból, amit a körünkben találsz ill. Te is magaddal hozod a társaságunkba. Gyere, nagyon jó lesz ez a néhány együtt töltött nap!

Hívhatsz barátnőket, barátokat, rokonokat, és akkor jár a fenti kedvezmény is!

Várunk szeretettel!
Reni